Środki czystości do restauracji – kompleksowy przewodnik

14 czerwca 2021

Po zniesieniu obostrzeń dotyczących zamkniętych lokali gastronomicznych, restauratorzy w całym kraju odetchnęli z ulgą. Tłumy ludzi chcą jak najszybciej zawitać w progach swoich ulubionych restauracji. Mimo iż największe zagrożenie prawdopodobnie minęło, to odpowiednie warunki sanitarne wciąż są niezwykle ważne. Dezynfekcja i sterylność są kluczowe, zarówno na kuchni, jak i w części jadalnianej.

Każdego dnia, przez salę restauracyjną, przewijają się setki ludzi. Ze względu na częsty i wysoki poziom wilgoci na wyposażeniu kuchennym, blatach i meblach mogą powstawać trudne do usunięcia osady i rdza. Do tego dochodzi tłuszcz, którego opary osadzają się w całej kuchni. Wszystko to sprawia, że aby utrzymać restaurację w należytej czystości, ogólnodostępne środki czyszczące mogą okazać się niewystarczające.

Jak skutecznie i profesjonalnie zadbać o restaurację?

Ze względu na charakter miejsca, jakim jest lokal gastronomiczny, pozbycie się wszelkich zanieczyszczeń i bakterii wymaga zastosowania profesjonalnej chemii czyszczącej.

Produkty powinny być dobierane odpowiednio do poszczególnych pomieszczeń w lokalu. Profesjonalna chemia do mycia powierzchni mających kontakt z żywnością musi mieć też właściwy skład, by zapewnić bezpieczeństwo klientów. Bardzo ważnym (szczególnie teraz) aspektem jest możliwie najwyższy poziom efektywności podczas sprzątania. Powierzchnie w restauracji musza być regularnie i skutecznie dezynfekowane. Poniżej prezentujemy przykładowe produkty, które warto stosować do utrzymania czystości w restauracji: na zapleczu i w sali restauracyjnej.

Czego najlepiej użyć do czyszczenia kuchni?

  • Super Clean – gotowy do użytku podstawowy preparat czyszczący, nadający się do mycia przeróżnych powierzchni na zapleczu (ściany, blaty robocze, inne urządzenia). Usuwa trudne zabrudzenia, w tym tłuste osady i resztki pokarmów.
  • Jet – skoncentrowany środek radzący sobie z zabrudzeniami o odczynie zasadowym. Używany do różnych powierzchni kuchennych, najczęściej do ścian i podłóg. Sprawdza się również przy spieraniu kuchennych plam z odzieży roboczej.
  • Food Service 5000 – wybierany, gdy nie pomaga już nic innego. Z łatwością pozbędzie się najtrudniejszych zabrudzeń, takich jak przypalenia. Dostępny w formie skoncentrowanej i jako gotowy do użycia.
  • Facto PM 20 – specyfik o bardzo silnym odczynie kwasowym. Pozwoli pozbyć się najtrudniejszych zabrudzeń. Skutecznie usuwa nagromadzony kamień i osad mineralny. Idealny do czyszczenia silnie zabrudzonych pieców, narzędzi i płyt kuchennych.

Jakie preparaty stosować na sali restauracyjnej i zapleczu?

  • Food Service Disinfectant – ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Jednocześnie czyści i dezynfekuje daną powierzchnię. Może być bezpiecznie stosowany do mycia blatów i przedmiotów mających bezpośrednią styczność z żywnością. Nie wymaga spłukiwania.
  • Office Clean – gotowy do użytku preparat do mycia mebli, powierzchni drewnianych i z tworzyw sztucznych. Idealny do codziennej pielęgnacji stolików, krzeseł, barów czy urządzeń elektronicznych (kasy, komputery, monitory). Pozostawia przyjemny zapach i zabezpiecza przed szybkim osadzaniem się kurzu.
  • Quato 78 Plus –Środek myjąco-dezynfekujący o szerokim spektrum dezynfekcyjnym. Doskonale radzi sobie z wirusami, w tym z wirusem SARS-COV-2, którego skutecznie zabija już w ciągu 1 minuty, co w obecnych czasach, jest szczególnie ważne. Dokładnie zdezynfekuje stoły, drzwi, klamki oraz powierzchnie barowe. Ponadto, co bardzo istotne w branży gastronomicznej, neutralizuje przykre zapachy.

Czym myć naczynia?

  • Swish Dish – preparat przeznaczony do mycia ręcznego. Wzorowo sprawdza się w codziennym użytku i z łatwością się spłukuje. Błyskawicznie pozbywa się tłustych i oleistych plam. Warto podkreślić, że jest to również preparat ekologiczny. Spełnia wyśrubowane normy ECOLOGO.
  • Hardwater Detergent – koncentrat myjący używany w zmywarkach gastronomicznych. Zmiękcza wodę i niezależnie od jej temperatury pozbywa się wszelkich zabrudzeń. Nadaje się do mycia szkła, sztućców i różnych naczyń.
  • Hardwater Rinse – używana w zmywarkach przemysłowych mocno skoncentrowana płukanka do naczyń. Szkło, talerze oraz sztućce wyschną szybciej, ponadto pozostaną lśniące.

Zachowanie nieskazitelnej czystości i sterylności w lokalu gastronomicznym to w dzisiejszych czasach zadanie o najwyższym priorytecie. Dlatego tak ważny jest wybór profesjonalnych i prawdziwie skutecznych środków czystości do kuchni. Poszczególne pomieszczenia w restauracji wymagają zastosowania preparatów o różnych natężeniach siły czyszczącej. Mamy nadzieję, że nasz krótki przewodnik pozwoli Wam dokonać właściwego wyboru preparatów przemysłowych, które pozwolą w wydajny i ekonomiczny sposób zadbać o bezpieczeństwo sanitarne w restauracji.

Zapisz się na newsletter

Nie przegap nowości

Raz w miesiącu otrzymasz zestawienie nowych artykułów oraz darmowe materiały.

O stronie

Specjalizujemy się w produkcji chemicznych środków czystości i produktów do dezynfekcji. O sprzątaniu wiemy już prawie wszystko! Na naszym blogu chętnie podzielimy się z Wami praktycznymi wskazówkami, które ułatwią Wam walkę z uciążliwym brudem. Dowiecie się, jak efektywnie wykorzystywać profesjonalną chemię do sprzątania i dezynfekcji powierzchni, nie ponosząc przy tym wysokich kosztów!

Popularne artykuły

Swish Polska sp. z o.o.
Biuro obsługi Klienta
Macierzysz, ul. Sławęcińska 8,
05-850 Ożarów Mazowiecki
Menu
Oferta
Centrum pobierania
Copyright © 2021 - Swish
Projekt strony internetowej stworzony przez Studio Graficzne Wzór
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram